Scholen vormen een belangrijke basis in woonwijken. Er wordt dan ook veel aandacht besteedt aan de ontwikkeling van scholen. Zo zijn gemeenten verantwoordelijk voor investeringen van het primair en voortgezet onderwijs. Maar het investeren in nieuwe scholen kan niet zomaar. Het is van belang dat scholen en gemeente een gedeelde visie hebben op het scholenlandschap. Wanneer er een gedeelde visie is, wordt de overeenstemming vastgelegd in een integraal huisvestingsplan (IHP). Een gezamenlijk toekomstperspectief zorgt ervoor dat de kwaliteit van de huisvesting wordt gewaarborgd.
Meerdere scholen in één stad
Meestal zie je in steden meerdere scholen. Dit kan voordelig zijn, omdat de scholen over de stad verdeeld kunnen worden. Hierdoor ligt er vaak een school bij jouw in de buurt en hoef je niet ver te fietsen om naar school te gaan. Natuurlijk kunnen scholen niet zomaar in een wijk gebouwd worden. Vanuit een IHP wordt er onder andere ook gekeken of nieuwe scholen tegemoet komen aan de eisen van de toekomst. Dit is belangrijk, omdat die scholen over 50 jaar nog steeds hun rol moeten vervullen. Er wordt dus veel nagedacht hoe de toekomst zich ontwikkelt en hoe nieuwe scholen hier in mee kunnen groeien, zodat ze jarenlang van belang zullen blijven.
Passende uitstraling in de wijk
Wanneer er een nieuwe school in jouw wijk wordt gebouwd moet deze dus voldoen aan de toekomst eisen, maar natuurlijk een passende uitstraling hebben. Het zou gek zijn als er midden in een woonwijk opeens een raar schoolgebouw staat. Met de realisatie van een nieuw schoolgebouw wordt hier dus ook rekening mee gehouden. Vaak valt een school wel op, maar heeft het wel een passende uitstraling met de wijk waar het ligt. Hierdoor wordt er meer een geheel gevormd binnen de woonomgeving.