Kan ik vloerverwarming aanleggen op een cementdekvloer?
Een cementdekvloer bestaat uit zand dat gebonden is door cement. Door de mortel die erin zit verwerkt, wordt het cement verdicht. De cementdekvloer is de laatste laag die op de draagvloer wordt geplaatst. Dit kan zowel op de begane grond als op de eerste verdieping. Doordat dit de laatste laag is, wordt hier uiteindelijk de vloerverwarming op geplaatst. In dit blog lees je hoe je het beste met de vloerverwarming kan omgaan bij een cementdekvloer.
Warmte zet uit
Zoals de meeste mensen wel zullen weten, zetten de meeste materialen uit zodra er warmte bij komt kijken. Echter gebeurt er bij een cementdekvloer precies het tegenovergestelde. Zodra hier warmte bij komt kijken begint de vloer juist te krimpen. Hierdoor kunnen er scheuren ontstaan. Gelukkig zijn er twee manieren om dit zoveel mogelijk te voorkomen:
- Wapeningsvezel. Door dit te verwerken in de vloer, wordt de kans dat het cement gaat scheuren minimaal.
- Wapeningsnet. Dit wordt geplaatst over de vloerverwarming. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat het net moet worden vastgezet.
Laat je dus niet tegenhouden om een vloerverwarming te nemen als je een cementdekvloer hebt.
Gebruik van de vloerverwarming
Zoals hierboven al werd besproken, kunnen er scheuren ontstaan in het cement van de vloer als er warmte bij komt. Dit kan al voor een groot deel voorkomen worden door een wapeningsvezel of een wapeningsnet, maar ook zelf kun je ervoor zorgen dat er geen scheuren ontstaan. Door rustig te starten met het opwarmen van de vloer is de kans op scheuren klein. Daarom wordt er sterk aangeraden om elke dag de vloerverwarming te verhogen met een graaf.
Isolatievoordeel
Een vloerverwarming zorgt voor warmte in huis. Deze warmte wil je natuurlijk zolang mogelijk vasthouden. Daarom is het belangrijk om de rest van je huis goed te isoleren. Om dit goed te doen, is het zeker een aanrader om te kijken op isototaal.nl. Hierdoor haal je het maximale uit je vloerverwarming.